EKL Parahti Eläkekeskustelusta
25.10.2024
Eläkeläisten etujärjestö järkyttyi nuorten eläkeavauksista – ”Jos vertailemaan lähdetään...”
Eläkeläisten etujärjestö vaatii tasapuolisuutta eläkekeskusteluun. Se haluaa yhteenvetoa, josta selviää mitä kaikkia etuja nuoret ovat saaneet.
Eläkekeskustelu on Eläkkeensaajien Keskusliiton mielestä (EKL) mennyt ikäväksi.
– Valitettavan monissa puheenvuoroissa on suuret ikäluokat leimattu kylmäkiskoisiksi oman edun tavoittelijoiksi, joita ei nuorempien sukupolvien hyvinvointi kiinnosta, se kirjoittaa tiedotteessaan.
Keskeisin argumentti on EKL:n mukaan ollut se, että maksettujen eläkemaksujen tuotto ei jakaudu tasaisesti eri ikäpolville ja sukupuolille.
– Leimakirveiden heiluttelijat ovat ainakin osin päässeet tavoitteeseensa ja saaneet nuorempien sukupolvien edustajat liikkeelle ja esittämään valtavia leikkauksia vanhempiensa ja isovanhempiensa eläkkeisiin.
Liitto huomauttaa, että nuoriso on nostanut pöydälle vain yhden palan sukupolvien välisistä tulonsiirroista. Sen mielestä pitäisi katsoa, mikä merkitys on eläkkeiden lisäksi verotuksella, lapsilisillä, ilmaisella koulutuksella, opintoetuuksilla, työttömyysturvalla, subventoidulla päivähoidolla ja muilla etuuksilla.
– Jos vertailemaan lähdetään, niin olisi oikeudenmukaista tehdä se tarkastelemalla koko kakkua.
Nuorisojärjestöt ovat Helsingin Sanomien mukaan esittäneet työeläkkeiden vuotuisten korotusten jäädyttämistä vuosiksi 2027–2032. Se tarkoittaisi, että niitä ei enää nostettaisi hintojen ja palkkojen noustessa. Jäädytys ei koskisi kansan- ja takuueläkkeitä.
Keskustelu liittyy hallituksen työmarkkinajärjestöille antamaan toimeksiantoon. Niiden on määrä neuvotella eläkeuudistus, joka vakauttaisi julkista taloutta pitkän ajan kuluessa.
Nuorisojärjestöjen mielestä olisi oikeudenmukaista, että eläkeläisetkin osallistuisivat eläkejärjestelmän säästötoimiin. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Binga Tupamäki lisäsi kierroksia ja esitti, että eläke tulisi nähdä ”vanhuusloman” sijasta sosiaaliturvana.
– Ennen oli selvää, että ihminen tekee töitä ja auttaa yhteisöänsä niin pitkään kuin pystyy. Historiallisessa kontekstissa työn tekeminen on ollut elinehto, ei vaihtoehto. Ainoastaan oman kunnon estäessä työnteon, oli muiden vastuulla pitää huolta heikoimmista, Tupamäki kirjoitti Verkkouutisissa.
EKL:n mielestä on kaikkien etu, että tilanne selvitetään pikaisesti ja perusteellisesti.
– Näin vältytään väärinkäsityksiltä sekä tahallisilta ja johdattelevilta väärinymmärryksiltä. Kun arvio on tehty, jatketaan keskustelua faktapohjalta.
Säästötavoitteen saavuttamiseksi EKL ehdottaa työeläkevaroista saatavien sijoitustuottojen kasvattamista.
– Maan hallitus voisi tehdä asiassa osansa etsimällä keinoja syntyvyyden kasvuun sekä maahanmuuttajien nykyistä korkeamman työllisyyden edistämiseen, se lisää.
Artikkeli julkaistu ILTASANOMISSA voit lukea sen TÄSTÄ